Drukuj

Pokaz i degustacja w Białożewinie
   
    Tradycje kulinarne związane ze świętami wielkanocnymi zaprezentowane zostały przed tygodniem w świetlicy w Białożewinie podczas I Prezentacji Stołów Wielkanocnych i potraw regionalnych. Organizatorem imprezy była Gminna Rada Koła Gospodyń Wiejskich w Żninie i KGW gminy Żnin.

potr3.jpg
Po oficjalnej części imprezy przyszedł czas na degustację smakowicie wyglądających potraw   fot. Marta Złotnicka
potr5.jpg
Magdalena Haręcka z Białożewina na pokaz stołów wielkanocnych przygotowała apetycznie wyglądające ciasto-żółwia.
             fot. Marta Złotnicka
potr6.jpg
Pałuckie ozdoby na świąteczny stół i dekorację domu pod okiem Eugenii Szymańskiej wykonały dziewczęta z zespołu "Pałuckie Iskierki".   
           fot. Marta Złotnicka
potr2.jpg
 W Białożewinie młode pokolenie kultywuje folklorystyczne tradycje regionu Pałuk. Na zdjęciu zespół "Pałuckie Iskierki" w czasie występu.
           fot. Marta Złotnicka
potr1.jpg
Panie z KGW gminy Żnin - autorki prezentowanych na stole potraw
              fot.Marta Złotnicka
potr4.jpg
Hafciarka Krystyna Pazdan ze Żnina na tle wykonanych przez siebie serwetek, które ozdobiły świetlicę wiejską w Białożewinie. Po zimowej przerwie w Białożewinie mają zostać wznowione zajęcia, podczas których pani Krystyna uczy wyszywać dziewczęta z zespołu "Pałuckie Iskierki". - "Dziewczynki są bardzo chętne, i ładnie im to haftowanie wychodzi" - mówi Krystyna Pazdan. 
           fot. Marta Złotnicka

    NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ
    Tradycyjna kaczka z jabłkami, na której przyrządzenie przepis podajemy poniżej, przygotowana przez Irenę Chrośniak z Jadownik zdobyła II nagrodę w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo w 2003 roku. Może to być propozycja potrawy na świąteczny stół.
Składniki:
kaczka o wadze 1,5 kg
6-7 jabłek antonówek, złota reneta lub innych lekko kwaśnych
2 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
łyżka smalcu

sól
pieprz
   Kaczkę należy umyć, osuszyć, a następnie natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i połową majeranku. Odstawić w chłodne miejsce na około 8 godzin.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w ćwiartki i obtoczyć w reszcie majeranku. Nafaszerować kaczkę jabłkami i zszyć. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Wstawić do rozgrzanego do temperatury 200 stopni C piekarnika i piec półtorej godziny podlewając kaczkę wytworzonym sosem. Po 40 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C.
    Kaczkę, oprócz jabłek, można także nadziać podsmażoną na patelni cebulką pokrojoną w paski, wątróbką i żołądkami.
    Kaczkę podaje się na obiad z ziemniakami i surówką z warzyw (np. z białej kapusty, marchewki i kukurydzy) lub z buraczkami.       

Marta Złotnicka

Pałuki nr 790 (14/2007)